Condiții de transport pentru fructe și legume

Condiții de transport pentru fructe și legume

Necesită manipulare atentă pe durata depozitării și transportului. Acestea sunt mărfuri sensibile la temperatură, având o durată de raft limitată.

Folosim camioane specializate echipate cu frigidere și aleg cele mai bune rute pentru o livrare rapidă și atentă.

Reguli de încărcare

În momentul livrării produselor agricole pe distanțe lungi, este necesar să se respecte regulile privind vecinătatea mărfurilor – o secțiune de frigider poate să găzduiască doar fructe sau legume cu aceleași condiții de depozitare și compatibilitate etilenică adecvată. Fructele care emit o cantitate mare de etilenă sunt recomandate să fie transportate separat de produsele perisabile care sunt sensibile la aceasta, deoarece gazul facilitează procesele de maturare. De exemplu, ardeiul gras verde, plasat lângă mere, se înnegreste rapid și se deteriorează.

Vă rugăm să rețineți: pentru a preveni deteriorarea produselor de către dăunători și boli ale culturilor, este necesar să se fumege frigiderele înainte de încărcare.

Ambalare și aranjare

Fructele și legumele care necesită manipulare atentă (mere, pere, roșii, ardei, varză chinezească, dovlecei, cartofi noi, etc.) sunt transportate în cutii din carton sau lemn care oferă suficientă rigiditate pentru a proteja fructele de deteriorare.

Pentru a transporta rădăcinoase (sfeclă, morcovi, cartofi) și varză, acestea sunt aranjate în containere din lemn, saci din plasă sau film din materiale polimerice, care sunt plasate pe paleți.

Fructele de pădure și verdeața în containere sunt plasate pe rafturi speciale, în cutii de lemn sau alte containere rigide, care elimină posibilitatea deteriorării produsului în timpul transportului.

Temperatură și umiditate a aerului

Pentru fructe, fructe de pădure și majoritatea tipurilor de legume, se aplică principiul lanțului de frig. Variațiile dramatice de temperatură în timpul mutării produselor din camerele de depozitare în camioanele frigorifice pot duce la condensare, pierderea elasticității și deteriorarea prematură. Prin urmare, produsele pot fi păstrate în condiții exterioare normale pentru o perioadă limitată de timp.

Pentru transportul legumelor și fructelor proaspete, se folosesc frigidere de clasă A cu un interval de temperatură de la 0 la +12°C.

Frigiderul trebuie răcit înainte de încărcare. Dacă fructele sunt sortate și calibrate în afara frigiderului înainte de încărcare, temperatura este setată la 2-3 grade peste temperatura din depozit și redusă gradual la valorile standard. Acest lucru permite evitarea șocului termic și deteriorarea rapidă a mărfurilor în timpul transportului.

Temperatura în interiorul frigiderului depinde de tipul de produs. Abaterile de la valorile standard pot duce la uscarea fructelor, la o aparență slabă pe piață și la o creștere semnificativă a ratei de pierdere în greutate.

Limite de temperatură în timpul transportului de fructe și fructe de pădure

Tip de produs

Temperatură, °C

Pere

0…+1

Mere

+2… +4

Prune

0

Căpșuni

-0.5…+0

Zmeură

+2…+5

Cireșe negre

0… +2

Cireșe

0… +2

Mure

+1… +4

Coacăze

0… +2

Afine

0… +2

Limite de temperatură în timpul transportului de legume și ciuperci

Tip de produs

Temperatură, °C

Cartof

+4… +6

Morcov

0

Varză

0… +1

Varză chinezească

+1… +5

Conopidă

0… +1

Broccoli

0

Roșie

+8… +10

Ceapă

0… +1

Por

0

Țelină

+2… +5

Vinete

+8… +10

Ardei gras

+10

Dovlecei

+7… +10

Salată iceberg

0.. +1

Salată rucola

0… +1

Ciuperci de câmp

0… +5

Ventilație

Pentru a păstra calitatea produselor transportate, camioanele frigorifice sunt echipate cu dispozitive de circulație a aerului. Ventilația este necesară pentru a elimina etilena și căldura eliberată de fructe și legume.

Volumul de aer circulant în secțiunea frigiderului mașinii este ajustat în funcție de diferența de temperatură dintre aerul care iese din cooler și aerul de retur.

Cumparam mere din recolta 2024
Cumparam Varza. Cumparam Castraveti. Martie 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *